Fact Check: Dacian Cioloș NU promovează o platformă de investiții prin care toți românii se pot îmbogăți

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: Dacian Cioloș NU promovează o platformă de investiții prin care toți românii se pot îmbogăți Deepfake

Este adevărat că politicianul Dacian Cioloș promovează o platformă de investiții legală și accesibilă prin care orice român se poate îmbogăți în schimbul unei investiții de 1.100 RON? Nu, nu e adevărat: un videoclip în care Cioloș pare că vorbește despre asta a fost modificat, imaginile cu el provenind dintr-o altă înregistrare, iar politicianul a confirmat pentru Lead Stories România că nu a făcut niciodată reclamă la vreo schemă financiară și că orice videoclip care susține acest lucru este manipulat prin inteligență artificială.

Afirmația a apărut într-o reclamă postată pe Facebook la data de 7 aprilie 2024, de pagina Daily Beat, cu următorul text rulând pe banda de jos:

ATENȚIE!!! ȘANSA PENTRU TOȚI CETĂȚENII ROMÂNIEI. NU RATAȚI. NUMĂRUL DE LOCURI ESTE LIMITAT.

În colțul din stânga-jos, sub videoclip, apărea o trimitere spre un link intitulat „stirileprotv.com", cu îndemnul „Află mai multe".

Așa arăta postarea Facebook la momentul redactării acestui articol:

Screenshot 2024-04-11 at 13.17.37.png

(Sursa: Captură de ecran Facebook făcută miercuri, 10 aprilie 2024, ora 15:39:57)

În videoclip apare europarlamentarul și cofondatorul partidului REPER Dacian Cioloș, iar o voce similară cu a lui spune următoarele:

Sunt foarte fericit să vă prezint o oportunitate legală și accesibilă pentru toți locuitorii României, nu doar să contribuie la dezvoltarea economiei, ci și să își mărească veniturile. Platforma noastră a ocupat primul loc pe piață și se poziționează ca cea mai avantajoasă platformă, în care, pentru a obține profit, nu este necesar să deții anumite abilități, deoarece proiectul este complet automatizat, iar investiția minimă este de 1.100 de lei, ceea ce este considerat cel mai scăzut indicator pentru investiții în țara noastră. De asemenea, am obținut o licență de stat după testele oficiale, iar Banca Națională a României este garantul proiectului, pentru a asigura fiabilitatea și transparența acestuia. Sunt fericit că am lansat platforma, pentru că deja îmbunătățește situația financiară a mii de cetățeni care s-au alăturat nouă. De aceea recomand tuturor să profite de această oportunitate cât timp este disponibilă fiecărui cetățean al României.

În imagini, gura lui Cioloș nu are mișcări naturale și este uneori neclară față de restul feței, ceea ce indică o manipulare prin deepfake, conform MIT (Massachusets Institute of Technology) Media Lab (arhivat aici).

Reporterii Lead Stories România au căutat pe profilurile social media ale lui Dacian Cioloș pentru a verifica dacă a postat recent videoclipuri care să fie compatibile cu imaginile din această reclamă.

În acest videoclip, postat pe 27 martie 2024 pe pagina sa de Facebook (arhivat aici), de la minutul 0:22, Cioloș apare purtând aceleași haine (o cămașă albastru deschis, un sacou albastru și o lavalieră) și în același loc (grădina unei clădiri) ca în reclama de mai sus.

Screenshot 2024-04-11 at 14.48.58.png

(Sursă: Captură de ecran Facebook făcută joi, 11 aprilie 2024, ora 14:48:58)

Screenshot 2024-04-11 at 14.49.33.png

(Sursă: Captură de ecran Facebook făcută joi, 11 aprilie 2024, ora 14:49:33)

Comparând aceste două capturi de ecran făcute la aceeași secundă a clipurilor, se observă că imaginea din reclamă este mai „netezită" în zona feței și, mai ales, în zona gurii. Prezintă mai puține umbre și mai puține riduri. În plus, urmărind cu atenție videoclipul se observă că mișcările buzelor nu sunt întotdeauna sincronizate cu cele spuse în înregistrarea audio; persoana din clip nu pare că spune într-adevăr textul respectiv.

În reclamă, Cioloș apare vorbind, la începutul ei, timp de 13 secunde. Aceeași porțiune de 13 secunde este prezentă în videoclipul original de la minutul 0:23. În această porțiune, în videoclipul din 27 martie, Cioloș nu spune ce se aude în reclamă, ci dezminte un alt clip fals în care imaginea lui era folosită pentru a face promova aceleiași platforme financiare.

Iată cuvintele lui, în original:

În ultimele zile am devenit, fără voia mea, promotorul unor sisteme de câștiguri financiare piramidale, adică a unor deepfakes, a unor știri false.

Descrierea postării originale pe Facebook informează, de asemenea: „Sunt, fără voia mea, personaj într-un deep-fake. Vor urma campanii dominate de astfel de falsuri, dar există soluții pentru a le diminua răspândirea".

Într-un răspuns pe e-mail din data de 10 aprilie 2024, Dacian Cioloș a explicat pentru Lead Stories România că și reclama din 7 aprilie în care apare imaginea lui este falsă. A explicat:

Vă confirm că nu am făcut niciodată nicio reclamă la nicio schemă financiară, oricare ar fi ea. Toate aceste clipuri video sunt fake, făcute cu instrumente de inteligență artificială, și se folosesc doar de imaginea mea. Împreună cu echipa am făcut demersuri inclusiv la Meta pentru a contesta aceste postări fake care se folosesc de imaginea mea.

De asemenea, site-ul spre care reclama din 7 aprilie pare că face trimitere, „stirileprotv.com", nu este un site real de știri, ci doar un domeniu disponibil (arhivat aici). Site-ul postului de televiziune Știrile Pro TV este stirileprotv.ro (arhivat aici). Link-ul din reclamă trimite spre site-ul romulee.com (arhivat aici), care pare a fi o firmă de consultanță. Textul de pe acest site (în limba română) este vag, fără informații clare și concrete, și pare tradus automat.

O căutare în indexul Google News făcută de Lead Stories România pe 11 aprilie 2024, folosind cuvintele „stirile pro tv schema financiara" (arhivată aici), arată că site-ul Știrile Pro TV a publicat un articol (arhivat aici) pe 26 ianuarie 2024 prin care explica faptul că postul de știri și prezentatoarea Andreea Esca (a cărei imagine apărea și în videoclipul de dezmințire publicat de Cioloș pe 27 martie 2024)NU sunt implicați, nu reprezintă și nu recomandă aplicații, persoane sau alte scheme financiare de îmbogățire personală".

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta